Neusklachten begrippenlijst

Verkouden / verkoudheid

Verkouden / Verkoudheid is het gevolg van een virus (soms een bacterie) die u heeft opgelopen, hierdoor is uw slijmvlies ontstoken. Enkele klachten kunnen zijn; niezen, hoesten, keelpijn en een verstopte neus.

Chronisch verkouden

De klachten van verkouden/verkoudheid komen gedurende een bepaalde periode vaak terug. Het lijkt alsof u voortdurend verkouden bent.

Langdurig verkouden

Wanneer uw verkoudheid binnen 2-7 dagen niet afneemt spreekt men van een langdurige verkoudheid. Als u verkouden bent is uw afweersysteem afgezwakt, hierdoor kunnen bacteriën en virussen makkelijker opnieuw toeslaan.

Neuspoliepen

Neuspoliepen zijn meestal goedaardige gezwellen van het neusslijmvlies. Deze poliepen bevinden zich in de neusbijholte.

Verstopte neus

U kunt niet vrij ademen door uw neus. U heeft constant het gevoel dat uw neus ‘verstopt’ zit. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Meestal komt dit voort uit een opgelopen verkoudheid. Verkoudheid is een virus die vooral in de herfst en wintermaanden actief zichtbaar is. Een dergelijke verkoudheid gaat vaak vanzelf weer over en de neus komt weer vrij.

Loopneus

Wanneer de neus teveel slijm aanmaakt kan daarbij ook extra vocht vrijkomen. Dit vocht loopt vanzelf de weer neus uit. Vandaar de term ‘loopneus’. Een loopneus kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een verkoudheid, allergie en ook overgevoeligheid van de neusslijmvliezen op bepaalde stofjes in de lucht of kou. Meestal gaat een loopneus na verloop vanzelf weer over, maar er zijn ook mensen die chronisch last hebben van een loopneus. Vooral bij oudere mensen komt dit probleem vaker voor.

Rhinitis

Rhinitis betekent dat uw neus en het neusslijmvlies van uw neus ontstoken zijn. Veel voorkomende symptomen zijn: niezen, een verstopte neus, loopneus en een jeukende neus.

Chronische Rhinitis

Dit wil zeggen dat de Rhinitis een lange tijd aanhoudt, symptomen die tenminste 1 uur per dag duren op de meeste dagen van het jaar.

Allergische rhinitis

Allergische rhinitis is een hardnekkige ontsteking van het slijmvlies van de neus. Doordat het neusslijmvlies chronisch ontstoken is, is het gezwollen en maakt het meer slijm (snot) aan. Daardoor hebben mensen met allergische rhinitis last van een hardnekkige verstopte neus, een aanhoudende loopneus, neuzen en een jeukende neus. Dit kan o.a. komen door erfelijke aanleg, allergenen of omgevingsfactoren

Hyperreactieve rhinitis/niet allergische rhinitis/ Vasomotore rhinitis/ Idiopathische rhinitis

Bij mensen die last hebben van bovenstaande termen zwelt het slijmvlies op en wordt er slijm in de neus gevormd. Dit is het gevolg van een overmatige reactie op aspecifieke prikkels als rook, baklucht, inspanning, kou, alcohol, mist en parfum. Dit wordt aspecifieke hyperreactiviteit genoemd. Andere mensen reageren namelijk ook op deze prikkels, maar in veel mindere mate.

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen.
Symptomen kunnen zijn; uw neus jeukt, (veel) niezen, verstopte neus of juist een ‘loopneus’, traan-brandige- en jeukogen, droge keel waardoor u veel moet hoesten.

Snurken

U ademt tijdens uw slaap met een niet goed geopende luchtpijp, waardoor er een hard/rochelend geluid ontstaat. Dit geluid wordt snurken genoemd. U kunt een droge keel krijgen of niet goed uitgerust wakker worden. Ook uw partner kan hier hinder aan ondervinden.

Voorhoofdsholteontsteking

Voordat u voorhoofdsholteontsteking krijgt heeft u mogelijk eerst last gehad van een verkoudheid. Dit wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar soms door een bacterie. Door de verkoudheid gaat het slijmvlies veel slijm produceren en zwelt het slijmvlies op. Door het opzwellende slijmvlies kan de verbinding van de bijholten naar de keel dicht komen te zitten. De bijholten vullen zich dan helemaal met slijm. Hier kunnen ook virussen of bacteriën in zitten die vervolgens de ontsteking veroorzaken.

Bijholteontsteking

Als de bijholtes van uw neus ontstoken zijn noemen wij dit bijholteontsteking, dit wordt ook wel Sinusitis genoemd.

Sinusitis

Sinusitis wordt ook wel bijholteontsteking genoemd. De bijholtes van uw neus zijn ontstoken.

Neusklachten / Chronische neusklachten

Voorbeelden van neusklachten kunnen onder andere zijn; verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus. Heeft u vaak last van deze klachten? Dan worden dit chronische neusklachten genoemd.