Neusspray
Gebruik je neusspray één uur voor het opstijgen en één uur voor de landing. Door de neusspray zullen je neusslijmvliezen slinken, waardoor er minder druk op je oren komt te staan.
Naast je neusspray is het ook handig om een neusolie mee te nemen. De lucht in de cabine is relatief droog.
Je kan een neusspray gewoon meenemen in je handbagage. Je neusspray mag niet meer dan 100 milliliter bevatten (dat is meestal het geval) en je moet deze in doorzichtig en hersluitbaar plastic 1-liter zakje stoppen.
Kauwen
Door te kauwen, op bijvoorbeeld kauwgom, zorg je dat de druk beter door je oor heen kan, waardoor je minder oorpijn hebt. Kauwgom is doorgaans niet te koop op luchthavens, dus handig het van thuis mee te nemen.
Oordoppen of geluiddempende koptelefoon
Er zijn ook speciale oordoppen verkrijgbaar die oorpijn tegengaan. Deze zijn ontwikkeld voor gebruik in het vliegtuig en zorgen ervoor dat je minder oorpijn hebt tijdens het dalen en opstijgen. Het is niet de oplossing, maar het kan wel helpen. Belangrijk om te weten is om nooit volledig dichte oordopjes te gebruiken maar altijd oordopjes met een ‘open’ filter om de luchtdrukverschillen te reguleren. Als je echt verkouden bent hebben oordopjes weinig effect.
Een geluiddempende koptelefoon kan ook goed helpen tegen oorpijn tijdens het vliegen. Een goedkope variant is bijvoorbeeld te koop bij een Bouwmarkt. Zet deze koptelefoon op tijdens het stijgen en het dalen.
Valsalva-manoeuvre
De bekendste en meest effectieve handeling om uit te voeren is het Valsalva-manoeuvre. Je knijpt je neus dicht, en blaast richting je neus. Door de overdruk die nu ontstaat, plopt je oor weer vrij. Hier moet je wel tijdig mee beginnen, als er eenmaal een blokkade is, werkt dat niet meer.
Warme doekjes
Als je na het vliegen nog steeds last hebt van oorpijn, kunnen twee warme vochtige doekjes voor verlichting zorgen. Je drukt de warme vochtige doekjes (bijvoorbeeld washandjes of watten) tegen je oren aan. De warmte en het vocht zorgen ervoor dat het trommelvlies ‘tot rust komt.’