Verzendkosten 2,95 euro in NL

Voor 16.00 uur besteld, op werkdagen dezelfde dag verzonden.

Lya: In het najaar van 2013 kwam ik een pagina van Capsinol op Faceboek tegen. Nieuwsgierig geworden na het lezen van de info en de ervaringen van gebruikers heb ik toen twee flesjes besteld: de milde variant om voorzichtig te gaan proberen, en de originele uitvoering voor geval die peper me mee zou vallen.

Mijn buizen van Eustachius functioneren niet helemaal zoals het hoort, ze gaan maar een klein stukje open waardoor vocht uit de bijholtes vaak niet goed kan afvloeien. Bij achterblijvend slijm raken de buizen weleens verstopt, met als gevolg bijholteontstekingen, druk op de oren, vol gevoel in het hoofd. En naarmate ik ouder werd namen de klachten toe. Ook heb ik een flink aantal jaren gerookt, dus dat zal toch wel enige onherstelbare schade veroorzaakt hebben. Met roken ben ik trouwens in 2008 gestopt, en ik begin daar nooit meer aan! Mensen zeiden vroeger soms al dat ik een beetje door m’n neus praatte. Moet toen dus al aan die afvoerbuizen hebben gelegen.

Zo’n 35 jaar geleden kwam een huisarts tot de conclusie dat er iets niet klopte toen ik me bij hem meldde met een “naar binnen geslagen” verkoudheid die me een drukkend gevoel in m’n hoofd bezorgde. Ik moest 3x daags gaan stomen van hem, maar dat heb ik niet gedaan want dat vind ik echt irritant gedoe. Verder schreef hij me Otrivin voor, en zei dat ik de boel open moest houden. Dat was het begin van een lange periode met allerlei soorten neussprays, want ik vond dat toch wel prettig spul. Voorheen stond ik er niet eens bij stil dat zoiets bestond.

Gelukkig ben ik niet verslaafd geraakt aan de neusspray. Wel werd ik een regelmatige gebruikster, omdat de terugkerende bijholteproblemen min of meer chronisch werden. Ik heb naast de Otrivin die ik vanwege de xylometazoline steeds maar korte tijd kon gebruiken, ook Nasivin en Vicks Sinex en Rhinospray  en Nasonex (deze laatste op recept van de huisarts) gebruikt, afgewisseld met gewone zoutoplossingen. En ik moet zeggen dat ze allemaal wel wat deden, maar niet genoeg naar mijn mening omdat ik te vaak moest sprayen. Ik bleef dus zoeken naar een echte…..

En toen kwam Capsinol in mijn leven. De eerste snuf (milde vorm) vond ik heel spannend, want de term peper-in-je-neus roept toch bepaalde visioenen op. Maar het viel mee, al sprongen de tranen wel in m’n ogen. De prikkeling geeft het gevoel dat Capsinol direkt werkt, maar het echte werk gebeurt in stilte: als de prikkels wegebben na enkele minuten, dan merk je dat het slijm los gaat komen en uit alle afvoerbuizen wegvloeit richting keel. Dat lucht gelijk op in je hoofd. Na een week ben ik uit nieuwsgierigheid overgegaan op de sterkere originele formule, ik kon de peper inmiddels goed verdragen. En bij deze ben ik gebleven. Het aangebroken flesje milde spray heb ik wel opgemaakt, als tussendoor snufjes.

Toen ik in het najaar van 2013 met Capsinol begon gebruikte ik de spray driemaal per dag en dan 1 snuf in elk neusgat, nam de tijd ervoor en ademde goed door. Na zo’n 3 dagen waren de klachten dan wel weer over tot de volgende ronde, gemiddeld tweemaal per maand. En nu, na ruim twee jaar, heb ik de spray gemiddeld één keer per maand nodig, en 1 tot 2 keer sprayen per dag is dan meestal genoeg. De druk in de holtes is na een dag weer verdwenen. Bij een gewone verkoudheid duurt het uiteraard een paar dagen langer en dan gebruik ik 2 tot 3 snufjes per neusgat, maar dan is er ook sprake van een verstopte neus, dat hoort erbij. 

Mijn bijholteklachten zal ik wel altijd houden, want de buizen van Eustachius repareren zichzelf niet. En de KNO-arts vindt het niet ernstig genoeg om tot een ingreep over te gaan. Terugkijkend kom ik tot de conclusie dat Capsinol voor mij een geweldig maatje is geworden. Af en toe een paar snufjes, daarna gewoon weer ermee stoppen zonder afkicken, en dat alles met de wetenschap dat het helpt.

Op Faceboek zie ik weleens bedenkingen tegen de prijs langskomen. Begrijpelijk, ook voor mij is het punt van wel of niet geweest, waarbij mijn nieuwgierigheid heeft gewonnen. Ik kijk er nu anders tegenaan, want het is een geweldig product, er zit 20 ml in, het is lang houdbaar, mijn klachten werden minder en dus doe ik lang met een flesje.

Van mij een dikke 10 voor Capsinol.

Lya Hartman

Hoofddorp, 29-06-2016.