Loopneus
Wat is een loopneus?
Een loopneus is vooral heel vervelend. Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. De neus blijft continu druppelen en daardoor moet je telkens je neus snuiten. Aan de binnenkant van de neus zit een laag slijmvliezen en deze zijn bedekt met fijne haartjes. De haartjes filteren de lucht die we inademen. De neusslijmvliezen produceren altijd een klein beetje vocht, maar zijn deze ontstoken of geïrriteerd? Dan produceert het slijmvlies meer vocht dan normaal. Dit vocht, een lichte en troebele afscheiding, loopt dan de neus uit. Met een loopneus als gevolg.
Hoe ontstaat een loopneus?
Een loopneus kan door veel verschillende oorzaken ontstaan. We geven hier een lijstje met oorzaken waar je aan kunt denken.
- Verkoudheid: dun snotterige neus en/of niezen
- Allergie: door bijvoorbeeld huisdieren, huisstofmijt of voedselallergie
- Overgevoeligheid voor stofjes: neusslijmvliezen reageren extra gevoelig op stofjes in de lucht.
- Temperatuurwisseling: van warme naar koude lucht.
- Inspanning en sport: door inspanning moet de neus harder werken.
- Ouderdom: de slijmvliezen worden poreuzer en laten meer vocht vrijkomen in de neus.
Wat de oorzaak ook is, de neus wordt geprikkeld. Hierdoor zwellen neusslijmvliezen op en wordt er meer vocht geproduceerd. Dit vocht loopt de neus uit; zo ontstaat een loopneus.
Chronische loopneus
Er zijn ook mensen die chronisch last hebben van een loopneus (vasomotorische rhinitis). Er is dan sprake van een verstoring in de neusslijmvliezen. Vaak komt dit door overgevoeligheid van een bepaald stofje, zoals een allergie of willekeurige stofdeeltjes in de lucht.
Ook veel ouderen kunnen last hebben van een loopneus. Wanneer we ouder worden, werken bepaalde processen in het lichaam minder goed. Zo kan de vaatspanning van de bloedvaatjes in de neus minder worden waardoor deze eerder geïrriteerd raakt. De bloedvaatjes kunnen ook een beetje poreus worden. Hierdoor komt er vocht vrij wat uit de neus drupt. Zo kan een chronische loopneus ontstaan.
Wat te doen tegen loopneus?
De kleine, kortdurende loopneuzen lossen zich snel weer vanzelf op. Zoals wanneer je stopt met sporten of weer de warmte op zoekt. Na een half uurtje zijn de klachten meestal weer verdwenen.
Maar wat als het langer aanhoudt? Een loopneus is heel erg vervelend en iedereen wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. We geven een paar tips:
- Snuit de neus zachtjes wanneer je een loopneus hebt. Hierdoor komen de bacteriën vrij en kan je weer goed ademen door de neus.
- Snuit de neus niet te vaak
- Snuit met een zachte zakdoek om irritatie van de neus te voorkomen
- Drink vooral veel vloeistoffen zoals water, kruidenthee of vruchtensap. Dit helpt om overtollig vocht uit de neus te krijgen.
- Sla cafeïne-houdende dranken over. Hierdoor kan de neus juist extra verstopt raken.
Wist je dat er inmiddels al duizenden mensen voor jou tegen soortgelijke problemen zijn aangelopen. En wist je dat zij geholpen zijn door het gebruik van Capsinol.
Capsinol herstelt het neusslijmvlies en laat je weer vrij ademen.
Wat is Capsinol
Capsinol originele formule is een 100% natuurlijke neusspray dat je neusslijmvlies herstelt en je neus helpt om bacteriële infecties te voorkomen. De twee belangrijkste stoffen zijn capsaïcine en Xylitol.
Drie varianten
Er bestaan drie varianten deze verschillen in sterkte en hoeveelheid capsaïcine
Waarom werkt het
Als je voor het eerst Capsinol gebruikt zul je een prikkelend gevoel in je neus ervaren. Dit komt door de capsaïcine die de neusslijmvlies prikkelt.
Binnen enkele minuten na het gebruiken zal de neus al open gaan. Doordat de neusslijmvlies stevig wordt geprikkeld zal deze op een natuurlijke manier gaan herstellen. Je zult merken dat je steeds minder neusspray nodig hebt om een open neus te houden.
Na een paar keer gebruiken ga je wennen aan het prikkelende gevoel door de capsaïcine en zul je het juist wel lekker vinden.
De Xylitol beschermt je neus tegen bacteriële gevaren van buitenaf. Net zoals je dat kent van xylitol in kauwgom dat je beschermt tegen bacteriën dat uiteindelijk cariës veroorzaakt. Dus xylitol beschermt je tegen bacteriën. Zo wordt de kans vermindert op oorinfecties en ontstekingen in de sinussen.
De kans op oorinfecties wordt groter naarmate er meer schadelijke bacteriën in de neus leven, aangezien de gehoorgangen in verbinding staan met de neus en mondholte. Onderzoek heeft aangetoond dat Xylitol het risico en de ernst van oorontstekingen met 40% kan verminderen.
Een gezondere neusholte verbetert ook de gezondheid van voorhoofdsholte en de bijholten. Met andere woorden, Xylitol helpt het bij het schoonhouden van de sinussen en vermindert de kans op schimmelinfecties (Candida Albicans). Vanwege dit effect worden mensen met chronische bijholteontstekingen tegenwoordig aangeraden om een neusspray te gebruiken op basis van Xylitol.