loopneus

Loopneus

Wat is een loopneus?

Een loopneus heeft bijna iedereen wel een keer ervaren in zijn of haar leven. Wanneer u dit hebt ervaren, weet u dat het erg vervelend kan zijn. De neus blijft continue druppelen en daardoor moet deze steeds weer gesnoten worden. De belangrijkste ingang voor het ademhalingssysteem is de neus. Aan de binnenkant van de neus zit een laag slijmvliezen en deze zijn bedekt met fijne haartjes. De haartjes zorgen ervoor dat de lucht die wordt ingeademd, wordt gefilterd. De slijmvliezen zorgen dat de haartjes vochtig blijven en verwarmen de lucht. De neusslijmvliezen produceren altijd een klein beetje vocht, maar zijn deze ontstoken of geïrriteerd? Dan produceert het slijmvlies meer vocht dan normaal en dit vocht, een lichte en troebele afscheiding, loopt de neus uit. De afscheiding kan ook juist wat geel/groenig zijn, meestal is er dan sprake van een ontsteking in de neus.

Hoe ontstaat een loopneus? Wat kan een loopneus veroorzaken?

Een loopneus kan door uiteenlopende oorzaken ontstaan. Vaak denkt men aan een neusverkoudheid of allergie, maar er zijn verschillende prikkels die een loopneus kunnen opleveren. We geven hier een lijstje met oorzaken waar u aan kunt denken.

  • Verkoudheid: dun snotterige neus en/of niezen
  • Allergie: dit kan bijvoorbeeld komen door huisdieren, huisstofmijt of voedselallergie
  • Overgevoeligheid voor stofjes: soms zijn de neusslijmvliezen erg gevoelig en reageren al snel op stofjes in de lucht.
  • Temperatuurwisseling: van warm binnen zitten naar de koude lucht buiten. Of een koude lucht die langs het gezicht en de neus schuurt.
  • Parfum spuiten: het kan in de neus prikkelen waardoor een loopneus ontstaat.
  • Inspanning en sport: door het intensief bezig zijn met iets moet de neus harder werken. Men ademt dan harder in waardoor er kou en droge lucht ontstaat in en rondom de neus. De neus creëert hierdoor extra slijm en dit loopt de neus uit.
  • Ouderdom: de slijmvliezen worden poreuzer en laten meer vocht vrijkomen in de neus.

Wat de oorzaak ook is, de neus wordt geprikkeld, de neusslijmvliezen zwellen op en daardoor wordt er meer vocht geproduceerd. Dit vocht, eventueel met snot, loopt de neus uit; en zo ontstaat een loopneus.

Chronische loopneus

Er zijn ook mensen die chronisch last hebben van een loopneus (vasomotorische rhinitis). Er is dan sprake van een verstoring in de neusslijmvliezen, vaak door overgevoeligheid van een bepaald stofje, zoals een allergie of willekeurige stofdeeltjes in de lucht.

Er zijn ook veel ouderen die last hebben van een loopneus. Wanneer we ouder worden, worden bepaalde processen in het lichaam minder goed geregeld. In het geval van een chronische loopneus, kan de vaatspanning van de bloedvaatjes minder worden, waardoor de neus eerder geïrriteerd raakt. De bloedvaatjes kunnen ook een beetje poreus worden, waardoor er vocht vrijkomt en uit de neus drupt. En zo kan er een chronische loopneus ontstaan.

Hoe lost u een loopneus op?

De kleine, kortdurende loopneuzen lossen zich snel weer vanzelf op. Wanneer u stopt met sporten of weer de warmte op zoekt. Na een half uurtje zijn de klachten meestal weer verdwenen.

Maar wat als het langer aanhoudt? Een loopneus is heel erg vervelend en iedereen wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. We geven een paar tips. Snuit de neus zachtjes wanneer u een loopneus hebt. Hierdoor komen de bacteriën vrij en kunt u weer goed ademen door de neus. Let er wel op dat u de neus niet te vaak snuit en een zachte zakdoek gebruikt bij het snuiten. Doet u dat niet? Dan kan de huid gaan branden en irriteren. Drink vooral veel vloeistoffen zoals water, kruidenthee of vruchtensap. Dit helpt namelijk om het overtollige vocht uit de neus te krijgen. Sla de cafeïne-houdende dranken even over. Hierdoor kan de neus juist extra verstopt raken.

Capsinol tegen een continue loopneus

Blijft u last van een loopneus houden? Dan kunt u Capsinol gebruiken. Capsinol is een neusspray die capsaïcine bevat. Dit is de stof uit een rode peper die voor een heet effect zorgt. Door medisch onderzoek is aangetoond dat de capsaïcine effectief is bij een chronische loopneus. De capsaïcine prikkelt de neusslijmvliezen en zorgt ervoor dat de slijm- en vochtproductie afneemt naar het normale niveau. Ook voor ouderen biedt Capsinol in veel gevallen een goede oplossing voor de klachten. Daar waar een neusspray op basis van xylometazoline, maar 7 dagen achter elkaar gebruikt mag worden, kan Capsinol wel langdurig achter elkaar worden gebruikt. Capsinol is niet schadelijk voor de neus. De peper kan wel even schrikken zijn.

Let op: Capsinol is een pittige neusspray, dat kan even wennen zijn. Daarnaast heeft het een opbouwend effect. Het kan enkele dagen tot twee weken duren voordat er echt een goed resultaat wordt bereikt. Is er na twee weken geen enkel verschil opgetreden, dan is de kans groot dat Capsinol geen oplossing voor u biedt. Soms reageren de slijmvliezen namelijk niet op de prikkel van de peper.

Feit is wel dat het voor een groot deel van de mensen wel goed helpt. Vaak met een langdurig positief resultaat.

 


Welke Capsinol Formule past bij mij?

Persoonlijke ervaringen van Capsinol gebruikers

Koopt u Capsinol liever in de winkel? Zoek een winkel bij u in de buurt.

Capsinol direct online bestellen.