loopneus

Loopneus

Wat is een loopneus?

Een loopneus is vooral heel vervelend. Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. De neus blijft continu druppelen en daardoor moet je telkens je neus snuiten. Aan de binnenkant van de neus zit een laag slijmvliezen en deze zijn bedekt met fijne haartjes. De haartjes filteren de lucht die we inademen. De neusslijmvliezen produceren altijd een klein beetje vocht, maar zijn deze ontstoken of geïrriteerd? Dan produceert het slijmvlies meer vocht dan normaal. Dit vocht, een lichte en troebele afscheiding, loopt dan de neus uit. Met een loopneus als gevolg.

Hoe ontstaat een loopneus? 

Een loopneus kan door veel verschillende oorzaken ontstaan. We geven hier een lijstje met oorzaken waar je aan kunt denken.

 • Verkoudheid: dun snotterige neus en/of niezen
 • Allergie: door bijvoorbeeld huisdieren, huisstofmijt of voedselallergie
 • Overgevoeligheid voor stofjes: neusslijmvliezen reageren extra gevoelig op stofjes in de lucht.
 • Temperatuurwisseling: van warme naar koude lucht.
 • Inspanning en sport: door inspanning moet de neus harder werken.
 • Ouderdom: de slijmvliezen worden poreuzer en laten meer vocht vrijkomen in de neus.

Wat de oorzaak ook is, de neus wordt geprikkeld. Hierdoor zwellen neusslijmvliezen op en wordt er meer vocht geproduceerd. Dit vocht loopt de neus uit; zo ontstaat een loopneus.

Chronische loopneus

Er zijn ook mensen die chronisch last hebben van een loopneus (vasomotorische rhinitis). Er is dan sprake van een verstoring in de neusslijmvliezen. Vaak komt dit door overgevoeligheid van een bepaald stofje, zoals een allergie of willekeurige stofdeeltjes in de lucht.

Ook veel ouderen kunnen last hebben van een loopneus. Wanneer we ouder worden, werken bepaalde processen in het lichaam minder goed. Zo kan de vaatspanning van de bloedvaatjes in de neus minder worden waardoor deze eerder geïrriteerd raakt. De bloedvaatjes kunnen ook een beetje poreus worden. Hierdoor komt er vocht vrij wat uit de neus drupt. Zo kan een chronische loopneus ontstaan.

Wat te doen tegen loopneus?

De kleine, kortdurende loopneuzen lossen zich snel weer vanzelf op. Zoals wanneer je stopt met sporten of weer de warmte op zoekt. Na een half uurtje zijn de klachten meestal weer verdwenen.

Maar wat als het langer aanhoudt? Een loopneus is heel erg vervelend en iedereen wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. We geven een paar tips:

 • Snuit de neus zachtjes wanneer je een loopneus hebt. Hierdoor komen de bacteriën vrij en kan je weer goed ademen door de neus.
 • Snuit de neus niet te vaak
 • Snuit met een zachte zakdoek om irritatie van de neus te voorkomen
 • Drink vooral veel vloeistoffen zoals water, kruidenthee of vruchtensap. Dit helpt om overtollig vocht uit de neus te krijgen.
 • Sla cafeïne-houdende dranken over. Hierdoor kan de neus juist extra verstopt raken.

Hoe stop je een loopneus

Blijf je last van een loopneus houden? Dan Capsinol een goede oplossing voor je klachten zijn. Capsinol is een neusspray die capsaïcine bevat. De capsaïcine prikkelt de neusslijmvliezen. Ook voor ouderen biedt Capsinol in veel gevallen een goede oplossing voor de klachten. Een neusspray op basis van xylometazoline mag maar 7 dagen achter elkaar gebruikt worden. Zo niet met Capsinol. Onze neusspray is niet schadelijk voor de neus en mag je blijven gebruiken.

Let op: Capsinol is een pittige neusspray, dat kan even wennen zijn. Daarnaast heeft het een opbouwend effect. Het kan enkele dagen tot twee weken duren voordat er echt een goed resultaat wordt bereikt. Is er na twee weken geen enkel verschil opgetreden, dan is de kans groot dat Capsinol geen oplossing voor u biedt. Soms reageren de slijmvliezen namelijk niet op de prikkel van de peper.

Feit is wel dat het voor een groot deel van de mensen wel goed helpt. Vaak met een langdurig positief resultaat.