Verzendkosten 2,95 euro in NL

Voor 16.00 uur besteld, op werkdagen dezelfde dag verzonden.

Het is nat en koud buiten, dus we kleden ons lekker warm aan. En, we doen een warme sjaal om voordat we naar buiten gaan. Zo kunnen we geen kou vatten en worden we niet grieperig of verkouden. Tenminste dat denken we. Want laat nou net die sjaal een grote bron vol met bacteriën zijn waar we juist ziek en verkouden van kunnen worden.

Vochtig en warm

Vaak wikkel je de warme sjaal hoog om de mond zodat je jezelf goed warm kan houden. Daardoor adem je tegen de sjaal aan en zal deze bij koud weer ook een beetje vochtig worden van de lucht die je er langs blaast. Ook niezen en hoesten we uiteraard wel eens met onze sjaal om. Of denk aan dat druppeltje snot wat los komt tijdens een koude fietstocht. Dat druppeltje dat netjes (wel of niet ongemerkt) wordt opgevangen door jouw sjaal.

Broeinest voor bacteriën

Zodoende wordt deze fijne warme sjaal al snel een heerlijk warm nestjes voor de bacteriën om zich volop in te vermenigvuldigen. Dus het idee dat een sjaal beschermt tegen een verkoudheid of griep gaat daarmee niet op. De sjaal zorgt er juist voor dat de neus zich tussen de (mogelijk ziekmakende) bacteriën bevindt. Maar wat doodt bacteriën?

Sjaal wassen….? Daar denken we niet vaak aan

Een sjaal wordt over het algemeen maar af en toe wordt gewassen. Men vergeet het vaak gewoon. Net als de jas hangt de sjaal op de kapstok en verdwijnt deze maar zelden in de wasmand voor een goede wasbeurt. Vaak wordt de sjaal pas gewassen als deze zichtbaar vies is, dan staat men er pas bij stil. Wat ook niet helpt is dat een sjaal vaak niet met de gewone was mee kan draaien, maar op de hand gewassen moet worden. Dat doen we ook niet meer elke dag.

Regelmatig wassen is dus belangrijk!

Was je sjaal dus wat vaker! Het liefst in een lauwwarm sopje met een neutrale zeep. Gebruik eventueel babyshampoo, dat schijnt ook goed te werken en is zacht voor de stof. Laat het 10 minuten staan en spoel daarna voorzichtig uit. Niet uitspoelen onder een hard stromende kraan, dat kan de stof minder mooi maken. Na het (goed) uitspoelen het water er uit knijpen (niet wringen) en hang de sjaal mooi strak uitgevouwen te drogen.

Vaker afwisselen

Heb je een lage weerstand en wil je niet verkouden of grieperig worden? Dan is het aan te raden om je sjaal wekelijks te wassen. Dit biedt uiteraard ook een goed excuus om verschillende leuke sjaals in het assortiment te hebben.


We zijn benieuwd; ga jij nu meteen je sjaal wassen?