Traditionele geneeskunde
Al meer dan 9000 jaar gebruiken de Amerikaanse indianen cayennepeper als voedingsmiddel en als medicijn. Dat is vooral te danken aan de stof genaamd capsaïcine.
Deze hete stof in deze rode peper, staat bekend om zijn pijnstillende eigenschappen. In de traditionele geneeskunde vinden we deze hete peper terug in Japan, China, Korea en India.
Daar wordt het onder andere gebruikt bij spijsverteringsproblemen en gebrek aan eetlust. Veel mensen denken dat de cayennepeper uit Indonesië komt, maar dat is niet waar. Van oorsprong komt de peper uit Zuid-Amerika en het waren de Nederlanders die de plant hebben ingevoerd in Indonesië.
Cayennepeper als ziektebestrijder
Hoewel cayennepeper in de westerse samenleving voornamelijk bekend staat als smaakmaker en niet als geneesmiddel, heeft het rode pepertje meerdere medicinale functies. Wist je bijvoorbeeld dat een half theelepeltje rode peper maar liefst een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A bevat? Vitamine A is een antioxidant dat uitermate goed is voor het immuunsysteem. Dat maakt het een brede ziektebestrijder en -voorkomer. Daarnaast zit er ook relatief veel vitamine B2, B6 en E in de plant en ook de mineralen kalium en mangaan komen er in voor.
Afvallen en meer energie
Daarnaast zorgt de werkzame stof capsaïcine ervoor dat je bloed sneller gaat stromen en dat je lichaamstemperatuur wordt verhoogd. Het lichaam wilt de temperatuur constant houden, waardoor het dus harder moet gaan werken. Hierdoor verbrand je sneller calorieën en val je dus ook sneller af. Daarnaast vermoeden wetenschappers dat cayennepeper zorgt voor meer toevoer van zuurstof naar de weefsels in het lichaam. Dat betekent dat je algehele energieniveau omhoog gaat. Ook beweren velen dat de stof een verhoogde bloeddruk tegengaat. Echter is hier nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Cayennepeper als pijnstiller
Tot slot willen we de meest bekende functie van de cayennepeper noemen, namelijk de pijnstillende werking. De hete, rode peper is een natuurlijke pijnstiller met een werkzaamheid die vergelijkbaar is met paracetamol en Neurofen. Waarom zouden we nog pijnstillers slikken? In de peper zit namelijk neuropeptide substantie P dat pijn en ontstekingen tegengaat. Het werkt ook tegen maagpijn en menstruatieklachten. Ook bij reuma kan een capsaïcine crème voor verlichting van de pijn zorgen.
Gezond en veelzijdig
Het is overduidelijk dat de werking van cayennepeper in de westerse samenleving zeer onderschat wordt. We wisten natuurlijk al dat de peper helpt tegen (chronische) verkoudheid, maar nu weten we dat hij nog veel meer functies heeft. Heeft deze rode peper voor jou ook een functie of gebruik je het ergens voor? Laat in een reactie weten wat de peper voor jou doet!
Ik doe al jaren een theelepeltje cayennepeper poeder in mijn thee. Dat geeft een enorme energie boost!
Wat een leuke tip! Dank je voor het delen.