Verzendkosten 2,95 euro in NL

Voor 16.00 uur besteld, op werkdagen dezelfde dag verzonden.

Heb je wel eens gemerkt dat je tijdens het hooikoortsseizoen onnodig moe bent? Dat je door onder andere het snotteren moeilijk in slaap kan komen? Hooikoorts kan onnodige vermoeidheid veroorzaken. Ook veel medicijnen en middelen die aangeboden worden kunnen je suf en slaperig maken. 

HooiKoorts kan ervoor zorgen dat je extra moe bent

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Je kan bijvoorbeeld moe zijn van een lange werkdag achter de computer. Maar wellicht wordt je vermoeidheid veroorzaakt door hooikoorts of een andere allergie.

Onze tips tegen Hooikoorts en onnodige Vermoeidheid

Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor pollen. Je immuunsysteem voert een ‘gevecht’ tegen pollen en dat kost je lichaam veel energie. Daarbij slaap je vaak ook minder goed, doordat je neus verstopt zit.

Verder zijn er hooikoorts middelen die je moe en slaperig maken. Hierbij gaat het om tabletten op basis van cetirizine en loratadine. Als je deze tabletten overdag inneemt, is het lastig om alert en energiek te blijven.

Lees ook onze blog: Vijf natuurlijke middelen tegen hooikoorts – Capsinol neusspray

Wat helpt tegen hooikoorts

 Weten welke allergenen bij jou de klachten veroorzaken, is een belangrijk onderdeel om je hooikoorts onder controle te krijgen. Meestal is het duidelijk waarvoor je allergisch bent, anders is het goed om via je arts een allergietest te laten doen.

Medicijnen kunnen je klachten verlichten

Antihistaminica tabletten, neussprays en oogdruppels helpen om klachten te verlichten. Het voordeel van deze middelen is dat je ze kunt nemen als je klachten hebt, en je ermee kunt stoppen als het hooikoorts seizoen voorbij is. Het nadeel is dat je van middelen met loratadine en cetirizine  suf en slaperig wordt.

Neussprays met corticosteroïde werken effectief bij allergische rhinitis. Ze moeten regelmatig worden gebruikt om effectief te zijn. Na langdurig gebruik kan het neusslijmvlies dunner worden, dat tot bloedingen kan leiden. Een voordeel is dat deze neussprays niet verslavend zijn.

Neussprays met xylometazoline (als Otrivin) helpen tegen een verstopte neus. Echter deze mogen maar enkele dagen achter elkaar gebruikt worden, aangezien deze het neusslijmvlies schaden en neusspray verslaving kan optreden. Beter is een natuurlijke neusspray (als Capsinol) te gebruiken.

Natuurlijke neusspray (Capsinol Hooikoorts). Capsinol Hooikoorts bevat een natuurlijk anit-histaminicum (quercetine), dat een hooikoortsaanval binnen 10 minuten stopt. Het voordeel is dat je hier niet suf of slaperig van wordt. 

Daarbij legt het een filmpje in de neus, zodat pollen niet binnen kunnen dringen. De formule is uiterst mild en daarom ook geschikt voor kinderen.

 Daarnaast zijn er een aantal tips die je kan volgen om je klachten te minimaliseren. Probeer zo min mogelijk in aanraking te komen met stoffen waar je allergisch voor bent.

Tip tegen hooikoorts (pollen minimalisatie)

    • Houdt zoveel mogelijk je ramen en deuren dicht in huis. Helemaal wanneer er wind staat.
    • Probeer zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van pollen, dus beter even geen gras maaien, of geen wandeling maken door de polder etc.
    • Douchen helpt de pollen van je af te spoelen. Vergeet daarbij niet om je haren uit te spoelen.
    • Een neusdouche (ruim spoelen met een zoutoplossing) helpt om pollen in de holtes weg te spoelen. Je kunt hiervoor een knijpfles gebruiken, water (hoeft niet gekookt te zijn) en ongejodeerd zout (dat irriteert de neusslijmvliezen minder).
    • Zet de ventilator in de auto op circuleren van lucht.
    • Draag een (zonne)bril, hierdoor komen er minder pollen in je ogen. En raak zo min mogelijk je ogen en het gebied eromheen aan.
    • Droog je was niet buiten.
    • Smeer een beetje vaseline in of onder je neus. Dit ‘vangt’ de pollen. Of gebruik een Hooikoorts neusspray met zonnebloemolie, zoals Capsinol Hooikoorts. De olie ‘vangt’ de pollen in de neus.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een paar extra uren slaap pakken. Ga bijvoorbeeld eerder naar bed, of probeer tussen de middag even kort te slapen. Mocht geen van bovenstaande tips helpen, maar blijf je extreem moe? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts voor passend advies.