Verzendkosten 2,95 euro in NL

Voor 16.00 uur besteld, op werkdagen dezelfde dag verzonden.

Het is niet het leukste onderwerp om over te praten, maar wel erg belangrijk: je snot! De kleur van je snot zegt namelijk veel over je lichaam. Een bepaalde kleur kan betekenen dat je te maken hebt met een virus, infectie of andere klachten die je door een arts moet laten onderzoeken. Het is dus niet gek om af- en toe een blik in je zakdoek te werpen!

Wat is snot?

Snot (ook wel mucus genoemd) bestaat voor het grootste deel uit water. Ook bevat het antilichamen en enzymen om indringers als bacteriën en virussen te weren. Wist je dat een mens per dag meer dan een liter snot produceert? Snot is eigenlijk niets anders dan slijm, maar we noemen het snot omdat het slijm is dat uit je neus druipt.

De kleuren van je snot

Een mens kan verschillende kleuren snot hebben: helder, wit, geel, groen en rood. Hieronder wordt uitgelegd wat de kleuren kunnen betekenen.

Helder

Wanneer jouw snot helder van kleur is, ben je waarschijnlijk een gezond mens en dat is goed nieuws! Snot en slijm worden door het lichaam geproduceerd om de keel en neus vochtig te houden. Als dat niet zo zou zijn, droog je uit en dat is pijnlijk! Maar waarom is helder snot dan zo goed? Nou, als het helder van kleur is, dan betekent het dat er niet veel of geen bacteriën in zitten. Heb je helder snot, maar loopt het steeds uit je neus? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lichte verkoudheid.

Wit

Wit snot of slijm voelt vaak plakkerig en dik aan. De kleur is wit omdat er meer snot door je lichaam wordt aangemaakt. Dat kan duiden op de eerste tekenen van verkoudheid. Bij wit snot kun je dus wat extra vitaminen gebruiken! Ook kan het betekenen dat je teveel zuivelproducten eet of drinkt. Het is dan eenvoudig op te lossen door gewoon minder zuivel te eten.

Geel snot

Als je te maken hebt met snot dat geel is van kleur, duidt dat vaak aan op een lichte infectie of bacterie aan de bijholte van de neus. Vaak heeft dat een verkoudheid als gevolg. De gelige kleur betekent dat je lichaam tegen die infectie aan het vechten is. Witte bloedcellen zijn hard aan het werk om de bacterie eruit te krijgen. Het gekke is dat als witte bloedcellen het lichaam verlaten, ze niet wit zijn, maar geel of groen zijn!

Groen snot

Groen slijm in je neus is een teken van een infectie door een matige bacterie of een schimmel. Deze kleur wordt veroorzaakt door een type witte bloedcel, genaamd leukocyten. Zij zijn, net als bij geel snot, hard aan het werk om het lichaam af te weren tegen de bacterie. Vaak is de groene kleur van het snot de eerste dagen lichtgroen en zal langzaam veranderen in een donkerdere kleur. Houdt de groene kleur langer dan twee weken aan? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Rood snot

Is jouw snot rood van kleur? Dan is er een grote kans dat er bloed in jouw slijm zit. De kleur hoeft niet fel rood te zijn, maar kan ook licht roze of donkerbruin van kleur zijn. Als je snot maar een beetje rood van kleur is, dan hoeft er nog geen probleem te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een kleine ontsteking in de sinussen is ontstaan. Ook kan een schrale plek in je neus een oorzaak zijn.
Het is wel een probleem als de rode kleur langer dan een week aanhoudt, je last hebt van koorts of als je bloed of rood slijm op moet hoesten. Dan is het verstandig zo snel mogelijk een afspraak te maken met de huisarts.

Welke kleur heb jij?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is snot nog niet zo gewoon als het lijkt. Heb jij wel eens te maken gehad met een andere kleur slijm of snot? En weet je ondertussen wat daar de oorzaak van was? Laat dan jouw ervaringen achter bij de reacties!