Verzendkosten 2,95 euro in NL

Voor 16.00 uur besteld, op werkdagen dezelfde dag verzonden.

Het is winter, en het snotter seizoen is volop aan de gang. Als je een verstopte neus hebt, is je neusspray vaak je beste maatje om weer lekker vrij te kunnen ademen. Helemaal als je wilt gaan slapen is het erg vervelend als je neus dicht zit. Een reguliere neusspray kan goed helpen maar mag je niet langer dan zeven dagen gebruiken anders raakt je neusslijmvlies beschadigd. Wat kan je allemaal doen?
 

5 tips om weer vrij te kunnen ademen

 1. Drink warme thee

Voldoende vocht tot je nemen is erg belangrijk als je verkouden bent en een verstopte neus hebt. Vocht maakt het slijm in je neus dunner, waardoor je minder last zult hebben van klachten. Maar daarnaast is het ook goed om thee of een andere warme drank te drinken. De warmte zorgt ervoor dat je neusholtes opengaan. En een beetje honing in de thee, verzacht ook nog eens je keel.

2. Neem een stoombadje

Stomen is een goede manier om de hoeveelheid slijm in je neus en holtes kwijt te raken. Je maakt gemakkelijk je eigen stoombadje door je hoofd boven een bakje water te hangen dat net gekookt heeft. Leg een handdoek over je hoofd en adem rustig de stoom in. Let wel goed op dat het water niet te heet meer is als je erboven gaat hangen, anders kan je huid verbranden. Je kan ook nog kruiden toevoegen, kamille werkt bijvoorbeeld ontsmettend. Munt of eucalyptus is niet aan te raden, mocht je ontstoken slijmvliezen hebben prikkel je deze nog meer. Het fijnst is het om in de avond te stomen, dan heb je minder last van je klachten tijdens het slapen. 

3. Neus spoelen met spoelen een zoutoplossing

Als je last hebt van een snotneus, een verstopte neus of korstjes in de neus, is spoelen van je neus met zout water een veilige manier om je neus schoon te houden. Je spoelt daarmee het snot weg dat is blijven hangen in de neus en holtes zodat je weer vrij kan ademhalen. Je kan de zoutoplossing makkelijk zelf maken.

Het fijnst is als het water op lichaamstemperatuur is. Voeg een snufje keukenzout toe aan een kopje water. Het water moet ‘zo zout als tranen’ zijn. Je kan je neus spoelen met een neusdouche (verkrijgbaar bij de apotheek) maar je kunt ook iets anders gebruiken zoals bijvoorbeeld een lege fles lenzenvloeistof.

4. Een andere slaaphouding

De beste manier om met een verstopte neus te slapen is op de rug. Op je zij of op je buik liggen doet geen goed voor een verstopte neus. Zorg ervoor dat je hoofd wat hoger ligt door op een kussen te gaan liggen, maar beter is nog het hoofdeinde van het bed te verhogen. Bijvoorbeeld door een kussen onder je matras te leggen. Als je hoofd hoger ligt dan je lichaam, worden je luchtwegen vrijer en kan je makkelijker ademen.

5. Gebruik een neusspray

Bij een verstopping zijn de neusslijmvliezen opgezwollen. In bijna alles neussprays zit xylometazoline, vaak verkocht onder het merk Otrivin of Nasivin. Door deze stoffen kun je vrijwel meteen beter door je neus ademen. Deze middelen werken in op de bloedvaatjes in de neus: die trekken samen, waardoor er in de neus meer ruimte komt om langs te ademen. Deze middelen werken voor een korte periode heel goed.

Maar het is belangrijk dat je de neusspray niet te lang gebruikt. Als je die meer dan zeven dagen gebruikt, kan je niet meer zonder van de neusspray en raakt je neusslijmvlies beschadigd.

Lees ook onze blog: Tips om van neusprayverslaving af te komen. 

Het beste is een natuurlijke neusspray te gebruiken als Capsinol. Capsinol werkt snel en effectief tegen je klachten, je neusslijmvlies slinkt en je kunt weer vrij ademen door de neus. Daarbij versterkt het je neusslijmvlies van binnenuit, en neemt daarmee ook de oorzaak van je klachten weg namelijk; een over reactief neusslijmvlies. Capsinol is hierdoor veilig en langdurig te gebruiken zonder kans op verslaving of neusslijmvlies beschadigingen.