Verzendkosten 2,95 euro in NL

Voor 16.00 uur besteld, op werkdagen dezelfde dag verzonden.

In de zomer toch verkouden? Wordt je misschien verkouden door de airco?

Wat hebben we een heerlijk warme zomer. Hoewel de natuur er zichtbaar last van heeft, kan ik er wel van genieten. Overdag misschien af en toe een tikje te warm om heel effectief te zijn, maar de avonden zijn zoals ik ze graag wil. Deuren open, buiten eten en kinderen tot laat nog aan het spelen. Ik kan er wel aan wennen. Op de muggen na dan. Ik ben het type waar muggen dol op zijn. Terwijl manlief zich al druk maakt over twee kleine bultjes, krap ik mijn arm aan gort omdat ik hele muggen families van eten heb voorzien. Maar ik ben de vervelendste niet en kan, met enige moeite, medeleven tonen voor de twee muggenbulten van mijn man want ‘die jeuken ook echt heel erg’.

Met 30 graden aan de neusspray

Dan denk je dat het qua ongemakken hier wel bij blijft maar dan krijg je het wonderlijke fenomeen dat mijn echtgenoot verkouden wordt. Ik bedoel, het is meer dan 30 graden en de neusspray kan tevoorschijn gehaald worden. Het zal zeker heel veel over mij zeggen maar ik moet daar altijd een beetje aan wennen. Terwijl je gezellig aan het kletsen bent, word je opeens onderbroken door een niesbui die maar niet blijkt te stoppen. Om vervolgens volledig kwijt te zijn waar je het ook alweer over had. En het snuiten van een neus terwijl je er naast zit, vind ik ook lastig. Maar misschien is dat iets van vroeger. Dit kleine trauma is opgelopen tijdens het avondeten waar mijn vader standaard één keer per maaltijd zijn katoenen zakdoek uit zijn broekzak haalde om heel hard zijn neus te snuiten. Met alle geluiden die daarbij horen. En daarna moest ik gewoon mijn bord leegeten…

Kan je verkouden worden van de airco?

Waarom worden we verkouden in de zomer? Kan het zijn dat je verkouden wordt door de airco? Blijkbaar is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Een neusverkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Een virus is besmettelijk en wordt door hoesten of niezen op mensen overgedragen. Wat een airco doet is lucht in de ruimte koelen en vocht uit de lucht halen. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen onze slijmvliezen geïrriteerd raken. Zoals een droge keel, neus en ogen. Dan ben je nog niet verkouden maar kan wel als onprettig worden ervaren. Daarnaast is het van belang dat een airco schone filters heeft. Als dit niet het geval is, kan de luchtkwaliteit afnemen.

Verder blijkt ons lichaam er niet zo van te houden als er sterke temperatuurwisselingen zijn. Van warm naar koud kan voor een stressreactie van het lichaam zorgen. Als je een koude ruimte ingaat, wordt je doorbloeding ook minder. Je afweermechanisme kan door de grote schommelingen minder goed werken waardoor je wellicht vatbaarder wordt voor virussen. Beter is het de temperatuurverschillen niet te groot te maken. Het lijkt erop dat het dus met meerdere factoren te maken heeft.

Net als de zomer gaat ook de verkoudheid over

Waarom mijn man dan verkouden werd? Geen idee. Onze airco is 20 jaar oud en koelt nauwelijks. En volgens mij was onze vakantie best ontspannen zonder teveel stress. Al kan hij dat uiteraard anders ervaren hebben. Van elkaar alleen in de avonduren zien tot opeens 24/7 op elkaars lip, is ook niet altijd stress reducerend. Maar dat terzijde. Ondertussen is de warmte uit huis, zijn de temperaturen in de avond aan het dalen en is mijn lief niet meer verkouden. Ik mis de zomer nu al.