Verzendkosten 2,95 euro in NL

Voor 16.00 uur besteld, op werkdagen dezelfde dag verzonden.

Xylitol helpt bij het schoonhouden van de sinussen, het vermindert de kans op ontstekingen en allergische reacties.

Er zijn grote voordelen van het gebruik van xylitol in de Capsinol neusspray. Xylitol biedt verschillende voordelen. Xylitol helpt bij het schoonhouden van de sinussen, het vermindert de kans op ontstekingen en allergische reacties en hydrateert de neusgangen en sinussen.

Het lijkt misschien of xylithol nieuw is maar onderzoekers hebben deze ‘glyconutrient’ al meer dan 100 jaar geleden ontdekt. Alleen de voordelen op het gebied van gezondheid komen uit recenter onderzoek.

Een revolutionaire ontdekking

Waarschijnlijk ken je xylitol van kauwgom of mondverzorgingsproducten. Gebruik voor nasale toepassingen is ontstaan door het werk van de Finse onderzoeker Matti Uhari en zijn team, een van de meest toonaangevende xylitol onderzoekers ter wereld. Zijn onderzoek wees uit dat kauwgom gezoet met xylitol het probleem van oorontstekingen (chronische otitis) significant verminderde. Waar andere onderzoekers zich hadden gericht op het kauwen zelf, toonde hij aan dat dit te maken had met de reactie van xylitol op de bacteriën. En aangezien deze bacteriën voornamelijk leven in de neus, is de studie voortgezet op het gebied van nasale toepassing.

De wonderen van Xylitol, het anti-adhesie effect

Wetende dat xylitol de groei remt van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplaque in de mond, was de hypothese dat xylitol ook van invloed zou kunnen zijn op de groei van bacteriële ziekteverwekkers in de neus. Een belangrijke factor bij infecties van de luchtwegen. Men stelde vast dat een oplossing met 1% en 5% xylitol de groei van bepaalde streptokokken duidelijk verminderde, waaronder Streptococcus pneumoniae. Xylitol ´verhinderd’ dus de aanhechting van ziekteverwekkers in de neus, het anti-adhesie-effect.

De ziektebeelden die de pneumokokken kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld oorontsteking, bijholte ontsteking en longontsteking. Deze aandoeningen kunnen voorkomen bij mensen met een verminderde weerstand, maar meestal is hiervoor geen duidelijke aanleiding aanwijsbaar.

Xylitol, natuurlijk goed!

Xylitol is een natuurlijke stof, die voorkomt in verschillende planten. Vruchten als aardbeien, en pruimen bevatten bijvoorbeeld ongeveer 1% van hun droge gewicht aan Xylitol. Mensen maken er zelf ook minieme hoeveelheden van aan tijdens de stofwisseling van koolhydraten.

De naam Xylitol is afkomstig van de berkenboom. De Finse naam Xylitol betekent vrij vertaald berken-suiker. De grondstof xylitol wordt nu gewonnen uit  houtsuiker, dat komt uit weefsels van diverse planten, zoals berkenbomen, stro, maïskolven en kokosnoot. Vroeger werd xylitol alleen maar van berk gemaakt, maar dit is een kostbare en een minder duurzame methode. Xylitol bevindt zich in de schors van de berkenboom, en daarvoor moet de schors ‘geoogst’ worden. In feite wordt daarmee de boom gedood, deze moet worden gekapt. De berkenboom is geen goede hernieuwbare hulpbron (ook al kan hij opnieuw worden gekweekt), aangezien het ongeveer 15 jaar duurt voordat een boom kan worden geoogst. Vandaar dat nu voornamelijk maïs (het restproduct van de kolven) wordt gebruikt als bron van xylitol. Laboratorium testen wijzen uit dat er geen verschil is tussen xylitol gewonnen uit maïs of berkenboom, anders dan de milieu impact en prijs.

Bacteriën komen binnen via de neus

Bacteriën zijn overal om ons heen. Ze leven op de oppervlakken die we aanraken en de lucht die we inademen. Handen wassen is zeer belangrijk om infecties te voorkomen. Indien je je handen niet wast, maar daarna met je handen wel je mond, neus of ogen aanraakt, kunnen bacteriën via slijmvliezen het lichaam binnenkomen. Deze ziektekiemen kunnen een infectie veroorzaken, zoals onder andere verkoudheid en griep. Meer dan tachtig procent van de infectie veroorzakende bacteriën komen via de neus in het lichaam en gedijen goed in de neusholtes.

Een kijkje in de neus

Als je met een microscoop in je neus zou kunnen kijken, dan zie je dat je luchtwegen bekleed zijn met slijmvlies. Dit slijm (medische benaming: mucus) beschermt de luchtwegen door bacteriën en verontreinigingen te ‘vangen”, je zou ze als het ware gevangen kunnen zien zitten in het slijm. Trilhaartjes stuwen het slijm naar de achterkant van de neus. Zo helpt het slijm bacteriën en verontreinigingen uit de neus te stuwen. Als dat slijm niet goed wordt afgevoerd kun je daar flink last van krijgen. Denk aan overtollig neusslijm (bijvoorbeeld een loopneus), veel slijmvorming in neus en keel (postnasale drip) of bijholteontsteking (sinusitis).

Xylitol hydrateert en werkt als ‘zeep voor de neus’

Met behulp van een neusspray met xylitol, help je je lichaam infectie veroorzakende bacteriën af te remmen en weg te werken, het is als het ware als een ‘zeep voor de neus’. Daarbij hydrateert het de neusholte en sinussen. Normale neussprays met alleen zoutoplossing kunnen de neuspassages uitdrogen, Xylitol verzacht en hydrateert de neus en bovenste luchtwegen.

Alle formules van Capsinol neusspray (mild, origineel, extra strong) bevatten een effectieve hoeveelheid xylitol, als aanvullend werkzaam ingrediënt. Daarnaast bevatten de formules o.a. een zoutoplossing en natuurlijk capsaïcine.

Het gebruik van Xylitol wordt aanbevolen door tandartsen, artsen, parodontologen, kinderartsen en vele gezondheidsorganisaties over de hele wereld als zoetstof voor iedereen die zich bezighoudt met tandgezondheid, gezondheid van de bovenste luchtwegen en suikerconsumptie in het algemeen.

Dit zijn de voordelen van xylitol in Capsinol neusspray. Wil je meer weten over Xylitol: hieronder een interessante leestip.

‘Xylitol, an amazing discovery for health’

boek van prof. Kauko K Makinen, MdM, A. Jones