oplossing verstopte neus verkoudheid

Verstopte neus (verkoudheid)

Een verstopte neus; bijna iedereen heeft er wel eens last van. De één af en toe, en bij de ander blijft de neus (chronisch) dichtzitten. En alles er tussenin. Een verstopte ontstaat doordat de slijmvliezen in de neus opzwellen. Daarbij maken de slijmvliezen extra slijm aan waardoor de neus al snel verstopt raakt.

Oorzaken van een verstopte neus?

De reden dat de slijmvliezen gaan opzwellen, kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een verkoudheid (virus). Omdat dit de meest voorkomende reden is, zegt men vaak ‘ik ben verkouden’ als de neus vol zit met slijm. Dit wil dus niet zeggen dat het ook om een verkoudheid gaat. Er zijn ook vele andere redenen waardoor de neus dicht kan gaan zitten, die niets met het verkoudheidsvirus te maken hebben. Denk aan allergie, hooikoorts en een overgevoeligheid van de slijmvliezen.

Verkoudheid

Korte verkoudheid

Verkoudheid is een virus die vooral in de herfst en wintermaanden actief zichtbaar is. Een dergelijke verkoudheid gaat vaak vanzelf weer over en de neus komt weer vrij.
Voor een snelle oplossing wordt vaak voor een neusspray op basis van xylometazoline gekozen. De neusspray zorgt dat de zwelling van de slijmvliezen afneemt. Meestal kan men al snel weer vrij ademen door de neus. Wanneer deze neusspray niet langer dan 5-7 dagen wordt gebruikt, is dit een prima oplossing. Duurt de verkoudheid langer of gebruikt u liever een natuurlijke oplossing, kies dan voor Capsinol.

Lange verkoudheid

Duurt de verkoudheid langer dan 7 dagen, stop dan met de xylometazoline neusspray. Wanneer u een dergelijke neusspray langer dan 7 dagen wordt gebruikt, kan de neus er afhankelijk van worden (zie: neussprayverslaving). Capsinol neusspray biedt dan een goed alternatief. Capsinol bestrijdt niet alleen de symptomen (wat xylometazoline wel doet), de peper pakt het probleem ook echt aan. De peper prikkelt de slijmvliezen, waardoor deze zich als het ware gaan verdedigen en het probleem zelf oplossen. Zo wordt ook de weerstand van de neus voor langere tijd opgebouwd.

Let op: Het kan zijn dat het langer duurt voordat het effect goed merkbaar is (tot 2 weken). Ook komt het soms voor dat de neus eerst iets meer dicht gaat zitten. Geef Capsinol echt even de tijd.

Allergie (hooikoorts)

Veel mensen hebben last van een allergie, denk aan dierenharen, huismijt en pollen. In deze gevallen lost Capsinol het probleem van de allergie zelf niet op. Het kan wel de bijkomende klachten verminderen, zoals het (tijdelijk) vrijmaken van de verstopte neus.

Bij hooikoorts is Capsinol Milde Formule de beste keuze. Deze formule bevat feverfew (moederkruid) en dit zou een gunstig effect hebben om hooikoortsklachten te verminderen.

Overgevoelige slijmvliezen (idiopatische rhinitis)

Naast de allergische neusklachten kan er ook sprake zijn van een overgevoeligheid van de slijmvliezen zonder aanwijsbare oorzaak. De neus reageert direct op stofjes van buitenaf zonder dat hier sprake is van een allergie. Door deze overgevoeligheid heeft men vaak chronische neusklachten zoals een verstopte neus of loopneus. Dit kan ook doorslaan naar de holtes, waardoor een voorhoofdsholteontsteking of bijholteontsteking kan ontstaan.

Vooral bij deze overgevoeligheid (in medische termen ‘idiopatische rhinitis’ genoemd), kan Capsinol neusspray echt een oplossing bieden. De capsaïcine (stof in rode peper) in Capsinol zorgt ervoor dat de neusslijmvliezen minder gevoelig worden voor stofjes van buitenaf. Het werkt ontstekingsremmend en de weerstand van de slijmvliezen wordt er door opgebouwd. Door de prikkel van de peper gaat de neus zich ‘verdedigen’ en leert zo om de neusklachten zelf op te lossen. Hierdoor wordt de neus minder gevoelig voor stofjes en zal dus niet snel meer verstopt raken.

Resultaat op langere termijn

Wanneer Capsinol goed aanslaat heeft u voor langere tijd geen neusspray meer nodig. Uw chronische verstopte neus is dan verleden tijd. Dit effect kan vaak tot een jaar (en zelfs langer) aanhouden.

Hoe snel en hoe lang het werkt, verschilt sterk per persoon/neus. Voor de één biedt Capsinol echt een langdurige oplossing, de ander blijft het met enige regelmaat gebruiken.  Soms komt het ook voor dat de neus niet op de peper reageert. We kunnen hier vooraf geen inschatting van maken; het ligt echt aan de neus en minder aan het soort klachten. Het is in ieder geval belangrijk Capsinol wat langer de kans te geven, het kan tot 2 weken duren voordat er echt resultaat merkbaar is.

Ook weten we dat Capsinol al bij heel veel mensen goed resultaat heeft geboekt. Die vaak al jarenlang tevergeefs naar een oplossing zochten en die nu eindelijk hebben gevonden.